Ahad, 8 Julai 2012

Bicara Pena


Jangan lupa untuk menangis kepada Allah. Meskipun sekarang kita sedang bahagia. Kerana tangisan kepada-Nya bukan hanya di waktu duka. Tetapi juga di saat bahagia. Itulah tanda syukur dan sentiasa mengharapkan rahmat dari-Nya.

Jangan cerita keburukkan orang yang telah lalu sedangkan kini mereka telah bertaubat. Contohnya jangan bercerita perihal orang yang telah berzina di masa lalu jika beliau telah bertaubat kerana itu hanya akan mengaibkannya.

Bersyukurlah kepada Allah kerana dipilih dalam jutaan manusia sebagai salah seorang yang boleh menunaikan solat. Bayangkan betapa ramai manusia diluar sana yang leka dan tenggelam dalam kekufuran. Adakala kita terlupa bahawa dipilih untuk menunaikan solat kepada-Nya juga adalah satu nikmat yang paling besar dalam hidup ini.

sumber : emel

1 comments:

IsmailDotCom berkata... Best Blogger Tips[Balas Komen]Best Blogger Templates

Allah SWT melalui Nabi Muhammad SAW juga menjanjikan pahala yang sangat besar bagi siapa saja yang mau berpikir, sebagaimana yang tersurat dalam Hadis “Tafakkaru Sa’atan afdhalu min ‘ibadati sittina sanah” (berfikir sesaat lebih baik daripada ibadah 60 tahun).

Catat Ulasan