Asam Pedas Ikan Cara Mudah Memasak Mulakan dengan Bismillah
Bahan- Bahan dan Cara Mudah Memasak
Ikan Selar 3 - 5 ekor di goreng kunyit separuh masak supaya kuah asam pedas tidak hanyir dan ikan tidak hancur.
Bahan2 untuk dikisar@blender basah. Bawang Besar, Bawang Putih, Halia, Kunyit hidup, Cili Merah dan Tomato.
Ketumbar, Halba, Lada Hitam dikisar Kering. Bunga kantan Belah 4 dan Daun Kesum .
Bahan yang telah di kisar basah / kering
Lada Kering yang Sudah di kisar / 1 Sudu Serbuk Kari, Serbuk kunyit dan Sedikit Belacan
Masukkan Sedikit minyak masak dan bahan2 yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga garing dan wangi (pecah minyak)
Masukkan Air Asam Jawa dan Bahan Kisar Kering Tadi tunggu sehingga Mendidih. Masukkan Ikan yang telah separuh goreng tadi didihkan sehingga 10-15minit. Akhir sekali masukkan Bunga kantan dan daun kesum... Siap !!!.Mudahkan.
0 comments:
Catat Ulasan