Ahad, 19 Mac 2017

Asam Pedas Ikan Cara Mudah Memasak


Asam Pedas Ikan Cara Mudah Memasak Mulakan dengan Bismillah


Bahan- Bahan dan Cara Mudah Memasak 

Ikan Selar 3 - 5 ekor di goreng kunyit separuh masak supaya kuah asam pedas tidak hanyir dan ikan tidak hancur.

Bahan2 untuk dikisar@blender basah. Bawang  Besar, Bawang Putih, Halia, Kunyit hidup, Cili Merah dan Tomato.

 
Ketumbar, Halba, Lada Hitam dikisar Kering. Bunga kantan Belah 4 dan Daun Kesum .

Bahan yang telah di kisar basah / kering

Lada Kering yang Sudah di kisar / 1 Sudu Serbuk Kari, Serbuk kunyit dan Sedikit Belacan 

Masukkan Sedikit minyak masak dan bahan2 yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga garing dan wangi (pecah minyak)

Masukkan Air Asam Jawa dan Bahan Kisar Kering Tadi tunggu sehingga Mendidih. Masukkan Ikan yang telah separuh goreng tadi didihkan sehingga 10-15minit. Akhir sekali masukkan Bunga kantan dan daun kesum... Siap !!!.Mudahkan.




0 comments:

Catat Ulasan