Kari Ikan KaCi
Ikan disiang dan dibersihkan dengan air limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan
Ikan dilumurkan dengan kunyit dan garam. Goreng ikan sehingga masak kekuningan. Supaya ikan tidak hancur di dalam kuah kari dan kuah kari tidak hanyir.
Bahan- Bahan untuk dikisar basah.
1 Biji Bawang Besar, 4 Biji Bawang Putih, 1 inci Halia dan 1 Biji Tomato.
Bahan-bahan untuk dikisar kering.
1 sudu teh Ketumbar, 1 sudu teh jintan kasar, 2 sudu teh lada hitam dan
1 sudu teh halba
Bahan-Bahan Tambahan dan Hiasan
4 Biji Kentang, Sayur Bendi, Rempah Tumis, Cili Hijau, 1 Biji Tomato dan Daun Kari
Tumis Rempah tumis, sedikit bawang besar, halia dan bawang putih
Masukkan Serbuk Kari 1/2 cawan yang telah diadun bersama air. Masukkan kentang dan daun kari. Masak sehingga garing dan pecah minyak.
Masukkan Air Asam dan 3 cawan Air. Masukkan sayur bendi, tomato dan bahan2 kisar kering dan cili kering. Masak sehingga mendidih dan kentang empuk. Air Asam atau Garam Adjust sendiri ikut selera. Akhir sekali masukkan ikan.
Wallah !!! Dah Siap !!!
Selamat Menjamu Selera... Enak Dimakan bersama nasi putih, sambal belacan dan ikan masin.
0 comments:
Catat Ulasan